{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Rahatlık uzmanımızla görüşme fırsatı
Rahatlık uzmanımızla görüşme fırsatı
Rahatlık uzmanımızla görüşme fırsatı
Mart Ayına Özel ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
650 Satış Noktamızla Sizi Rahatlıkla Buluşturuyoruz
Bir elinde kahve kupası olan uyuklayan bir kadın

Narkolepsi Nedir? Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Narkolepsi belirtileri günümüzde birçok kişi tarafından sürekli merak edilen bir konudur. Bir uyku rahatsızlığı olan narkolepsinin belirtilerinden söz ettiğimizde aynı semptomların sizde olup olmadığını lütfen kontrol ediniz. En iyi yatak markası Lova Yatak olarak hazırladığımız bu içerikte narkolepsi konusunda bilmek isteyeceğiniz her şeyi anlatıyor olacağız. O halde sizleri bekletmeden ayrıntılara geçiş yapalım! Ayrıca Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? 10 Temel Uykusuzluk Nedeni başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Narkolepsi Nedir?

Yan yana uyuklayan bir kadın ile bir erkek

Narkolepsi, günlük yaşamı sekteye uğratan kronik uyku hastalıklarından biridir. Bu rahatsızlığı yaşayan insanlar, uzun zamanlı bir biçimde uyanık kalamaz. Narkolepsi hastalığının iki farklı türü vardır.


Bazı bireylerde duygusal travmalar neticesinde de kas tetiklenmesi yaşanabilir. Bu da katapleksiye neden olur ve narkolepsi 1 rahatsızlığını ortaya çıkarır. Bundan kaynaklı olarak ortaya çıkmayan tür ise narkolepsi 2 olarak kabul görmüştür.


Bu rahatsızlık, 10-40 yaş aralığındaki bireylerde görülebilir. Sonuç olarak yaş aralığı bir hayli geniştir. O nedenle de çocuklarda görülür, yetişkinlerde görülmez gibi bir yargıya varmak imkansızdır.

Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Direksiyon başında gözünü ovuşturan bir adam

Narkolepsi belirtileri dendiği an akla birden fazla detay gelecektir hiç şüphesiz. Bahsi geçen semptomlar, hastalığın ortaya çıkışından sonraki ilk senelerde maalesef daha ciddi bir hale gelebilir. Bu da rahatsızlığın süresini uzatacak olan durumlardan bir tanesidir. Kişiler bu hastalığı yaşadıkları esnada gün boyunca konsantrasyon sorunu çekebilir.


Ayrıca gece hiç uyumamış gibi uykulu hissedebilir. Gece iyi bir uyku uyumanıza rağmen gündüz vakti aşırı derecede uykunuz geliyorsa narkolepsi rahatsızlığı ile karşı karşıyasınız demektir. Günümüzde hemen hemen herkesin gündüz vakitlerinde işe gitmesi gerektiğini varsayarsak bunun ne kadar zor bir hastalık olduğunu daha net anlamış oluyoruz.


Narkolepsi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:


● Narkolepsi hastaları, herhangi bir yerde aniden uykuya dalabilir. Buna engel olamazlar. Yürürken, otururken, konuşurken, çalışırken fark etmeksizin her an uyumaya hazırdırlar.

● Bu uyku bazen yarım saat bazen ise birkaç saat sürebilir. Hatta birkaç dakika dahi sürebilir.

● Kişi uyandıktan sonra uykusunu almış gibi hissetse de maalesef yeni bir uyku atağı ile karşılaşma olasılığı yüksektir.

● Ani kas tonusu kaybı olarak bilinen katapleksi, narkolepsinin en ehemmiyetli belirtisidir.

● Bu durum, kişinin konuşmasında bozulmalara neden olur. Kas zayıflaması gibi durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Yani sonuç olarak tek etkisi beyinsel değildir; fiziksel tesiri de vardır.

● Katapleksi durumu çoğu zaman heyecanlanmak, kahkaha atmak gibi davranışlarda ortaya çıkar. Tabii üzüntü ve korku gibi duygular da buna neden olabilmektedir.

● Örneğin birey gülümsediği zaman boyun kaslarında yer alan tonu kaybolur. Bu yüzden de ani bir biçimde vücut kendini bırakabilir; uykuya dalış gerçekleşebilir.

● Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki narkolepsi rahatsızlığının rastlanma sıklığı kişiden kişiye fark eden bir durumdur. Bazı kişiler senede 2-3 kez atak geçirirken bazıları ise haftada 2-3 kez bu durumu yaşayabilir.

● Narkolepsi rahatsızlığının bir başka semptomu ise uyku felci olmaktadır. Bu rahatsızlık ile mücadele eden insanlar çoğunlukla yeni uyandıklarında kısa bir süre konuşamazlar ve hareket etmek onlar için çok zor hale gelir.

● Ataklar birkaç saniye de birkaç saat de sürebilir. Bu tamamen değişkenlik gösterecek olan bir durumdur.

● Fakat şunu da eklemeliyiz ki uyku felci olan her kişide narkolepsiye rastlanmaz. Narkolepsi hastası olmayan insanlar da günümüzde uyku felci ataklarıyla karşılaşabilmektedir.

● Bu rahatsızlığın semptomlarından az rastlananı ise kişinin halüsinasyon görmesidir. Bahsi geçen bu durum, kişi uyuduğu an gerçekleşebilir. Ürkütücüdür; travmatik bir sarsılma meydana gelebilir. Çünkü birey, kabuslarını gerçek sanabilir.

● Birçok narkolepsi hastasında insomnia, huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi rahatsızlıkların da görüldüğü saptanmıştır.

● Narkolepsi hastası olan kişiler araba kullanırken uyku haline geçse de araba kullanmaya devam edebilir. Bunun sonuçları çok kötü olacaktır.


Siz de benzer sorunlarla karşılaşıyorsanız hemen uzman bir doktora başvurmalı, gerekli tedavi süreçlerine geç olmadan başlamalısınız.

Narkolepsi Neden Olur?

Telefonunu kahve kupasına atan yorgan bir kadın

Narkolepsi belirtileri akla doğrudan narkolepsi nedenlerini de getiriyor hiç şüphesiz. Bu rahatsızlığın sebebi ne yazık ki net biçimde bulunamamıştır. Tıp uzmanlarının senelerdir sürdürdüğü incelemeler de henüz sonuç vermemiştir. Ayrıca narkolepsi 1 yani tip 1 narkolepsisi olan kişilerin halsizlik sorunu da yaşadığı görülmüştür.


Hipokretin yoksunluğu çeken bu bireyler, narkolepsi rahatsızlığı ile baş etmek durumunda kalmaktadır. Hipokretin ise beynin uyanık kalmasını sağlayan kimyasal bir bölgedir. Katapleksi sorunu yaşayan kişilerde bu kimyasal unsurun seviyesi hayli düşük olacaktır.


Kalıtımsal sayılabilecek etkenler de narkolepsi rahatsızlığının oluşumunda etkilidir. Fakat bireyin çocuğuna bu hastalığı geçirebilme riski yüzde 2’lik bir düzeydedir. Yani çok düşük bir ihtimaldir. Fakat bir kişinin ailesinde birçok bireyde narkolepsi bulunuyorsa bu hastalıkla karşılaşma olasılığı 50 kat daha yüksek olacaktır. Bir doktora danışmak gerekir.

Narkolepsi Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Masada çalışırken uyuklayan bir kadın

Narkolepsi belirtileri dendiğinde akla gelenlerden biri de narkolepsi tedavisidir. Narkolepsinin kalıcı bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Çünkü yapısal açıdan kronik bir rahatsızlıktır. Ayrıca birçok ilaç da kişinin yaşam stili içerisinde narkolepsi semptomlarını kontrol etmesine yardım edecektir. Tabii tüm bu ilaçlar doktor gözetimi altında kullanılması gereken ilaçlardır.


Bunun yanı sıra kişi psikolojik olarak bir uzmandan ya da sevdiklerinden de yardım almalıdır. Bu da hastalığın seyrini olumlu anlamda etkileyecektir. Ayrıca konfor da bu konuda önem arz eder. Birey kendini iyi hissettiği bir yatakta, konforlu bir yastıkla yatmalıdır.


İhtiyaca göre yatak modelleri arasından seçim yaparak siz de kendinizi dinç hissedebilir, son derece huzurlu bir uyku uyuyabilirsiniz. Narkolepsi hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir sorusunu yanıtlamış olduk.


Ayrıca uyku dünyasına dair yeni bilgiler öğrenmek adına Lova Yatak blogumuzu yakından takip edebilirsiniz.