{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Nisan Ayına Özel ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
650 Satış Noktamızla Sizi Rahatlıkla Buluşturuyoruz
Başını arkaya yaslayıp rahatlayan bir kadın

Siesta Uykusu Nedir? Öğle Uykusunun Faydaları

Öğle uykusu uyumak herkesin keyfini yerine getirir. Tabii bunu yapmak her zaman mümkün olmaz. Ama siz de boşluk buldukça mutlaka öğle uykusuna yatın deriz. Neden mi? Çünkü sayısız faydası var. Birçok ülkede siesta uykusu olarak da bilinen bu ilgi çekici dinlenme yöntemine daha da yakından bakmaya ne dersiniz? Gelin detaylara hep birlikte bakalım!

Siesta Uykusu Nedir?

Yan uyku pozisyonunda bir elini başının altına alan bir adam

Siesta uykusu, kişinin öğle saatlerinde kısa bir uykuya daldığı sürecin adıdır. Latin Amerika ülkelerinin büyük bir kısmında uygulanan geleneklerden bir tanesidir. Çoğunlukla öğle yemeğinden sonra uyunan siesta uykusu, 15-30 dakika kadar sürmektedir.


Siesta öğlen uykusu, bireyin günlük yaşamındaki işlerine daha iyi adapte olmasını sağlar. En çok da sıcak bir ülkede çalışmak durumunda olan insanlar siestayı uygulamaktadır. Tabii bu uygulama neticesinde kişi, sayısız fayda görür.


Siesta uykusu saatleri 14.00-16.00 arasıdır. Şayet siz de bu yöntemi uygulamak istiyorsanız bahsi geçen saatleri asla kaçırmamalısınız.

Öğle Uykusunun Faydaları Nelerdir?

Örtüye sarılıp uyuyan gülümseyen bir kadın

Az evvel bahsettiğimiz gibi siesta aslında öğle uykusudur. Gün içinde birçok kişi öğlen uykusu bastırması durumu ile karşılaşır. Bu çok doğaldır çünkü yapılan işler, kalabalık ve stres kısacası hemen hemen her şey insanı yorabilir. Gündüz en verimli uyku saatlerinde siesta yaparsanız muhteşem sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Nasıl mı? İşte gündüz uyumanın sağlayacağı tüm faydalar!


1. Hafızanın Güçlenmesini Sağlar



Bazı zamanlar her şey aklımızdan bir anda çıkar. Adeta uçup gider. Böyle anlarda keşke her şeyi hafızama kaydedebiliyor olsaydım deriz. Hiç endişe etmeyin, elbette hiçbir şeyi unutmamanızın da bir yolu var: Düzenli olarak öğle uykusu uyumak! Bu uyku, bedenin tüm işlevlerini yerine getirmesi konusunda bir hayli etkilidir.


Düzenli biçimde öğle uykusu uyuyan bireyler, zaman içerisinde daha güçlü bir hafızaya sahip olacaktır. Öğlen 1 saatinizi uykuya ayırırsanız bu faydayı eminiz ki siz de en net şekilde göreceksiniz. Her şeyi hatırlamak bundan böyle çok daha keyifli olacak!


2. Kilo Kontrolünü Destekler



Bireylerin kilo alma nedenleri içerisinde düzensiz uyku da vardır. Öğle uykusu uyuduğunuzda zihninizi daha da berrak hale getirecek, yeme bozukluğu gibi durumların önüne geçmiş olacaksınız. Unutmayın ki dinlenmiş bir beyin, ani yeme ataklarına yenik düşmez. Kilo kontrolü de böylece sağlanmış olur.


Tabii beslenme düzenini de sağlıklı bir yöne çekmek önemlidir! Sağlıksız bir beslenme rutini ile ilerlerseniz öğle uykusu da fayda etmeyecektir. O nedenle bir beslenme uzmanına danışmalı, size aktarılan diyet doğrultusunda hareket etmelisiniz. Beslenme düzenini öğle uykusu ile destekleyen insanların daha kısa sürede tatmin edici sonuçlar aldığı görülmüştür.


3. Stresin Azalmasını Sağlar



Günümüzde herhangi bir konuda stres yapmayan kişi sayısı neredeyse sıfırdır. Sürekli farklı konularda stres yaparız ve bu durum, vücudumuza da kötü şekilde yansıyabilir. Öğle uykusuna dalarak stres düzeyini en aza indirebilirsiniz. Gün içinde tatlı bir uyku molası vermek iyi gelecektir. Böylelikle yaşamınızda çok daha pozitif bir bakış açısı geliştirebilirsiniz.


4. Kalp Sağlığını Koruma Etkisi Vardır



Gece uykularınız yetersiz halde ise mutlaka öğle uykusu ile bu boşluğu doldurmanız gerektiğini bilmelisiniz. Stresinizi azaltan öğle uykularınız, kalp sağlığınızı da olumsuz tüm etkilerden en iyi şekilde koruyacaktır.


Gün içerisinde en az 15-20 dakikanızı öğlen uykusuna ayırarak kalbinizi mutlu edebilirsiniz! Tüm bunların yanında öğle uykusunu kısa yürüyüşlerle destekleyebilirsiniz. Uyandıktan kısa bir süre sonra yürüyüşe çıkmak iyi fikirdir.


5. Yaratıcı Yönünüzü Besler



Öğle uykusu, insan beyninin sağ kısmının daha iyi çalışmasını destekler. Sağlıklı ve zinde bir şekilde çalışmaya devam eden beyin, kişinin yaratıcı yönlerinin daha sık ortaya çıkmasına vesile olur. Sanatla ilgileniyor ve sürekli ilham kaynağı arıyorsanız öğle uykularına ağırlık verin. Göreceksiniz ki yaratıcı yönünüz en güzel biçimde beslenecek. Çünkü beynin sağ lobu, kreatiflik konusunda oldukça etkilidir.


6. Verimliliği Artırır



Bazı zamanlar kendinizi verimsiz hissedebilirsiniz. Böyle anlarda çalışasınız ya da herhangi başka bir şey yapasınız dahi gelmez. Bu çok normal bir durumdur. Böyle anlarda kendinizi ne kadar yorduğunuz konusunda bir sorgulama yaparsanız öğle uykusuna dalmanın ne denli keyifli olacağını da fark edersiniz.


Beyninizi ve bedeninizi aynı anda dinlendireceğiniz bir öğle uykusundan uyandığınızda bir kuş gibi hafif hissedeceksiniz. Böylelikle işinizi yaparken de hobilerinizi gerçekleştirirken de zinde kalacaksınız. Günlerinizi verimli geçirmek ruh sağlığınıza da iyi gelecek. Üretkenlik düzeyiniz ise tamamen artacak.


7. Yaşlanma Etkilerini Geciktirir



Uyku sırasında birden fazla hormon salgılıyoruz. Çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin herkes bu hormonları düzenli olarak salgılamaktadır. Rutin şekilde öğle uykusu uyuduğunuz zaman hücrelerinize yenilenme şansı vermiş oluyorsunuz. Böylelikle yaşlılık etkileri de direkt olarak gecikecektir. Güzellik uykusu teriminden pay biçebilir, etkilerini de zaman içerisinde görebilirsiniz.


8. Dikkat Dağınıklığının Önüne Geçer



Hiç dinlenmeden iş yapmak, bir işe fazla odaklanmak kısacası beyni hor kullanmak ve sürekli bir şeyler düşünüp uygulamak ciddi anlamda dikkat dağınıklığına yol açar. Dikkat dağınıklığının önüne geçmek için kişi kendini sık sık dinlendirmelidir. Böylelikle daha verimli bir şekilde çalışmayı sürdürebilir. Yaptığı işlerin kalitesi de otomatikman artacak demektir.


Siesta uykusu nedir, öğle uykusu ve faydaları nelerdir konulu yazımızın sonuna geliyoruz. Lütfen siz de gün içerisinde öğle uykusu uyumaya özen gösteriniz. Kendinizi her zamankinden daha dinç ve güçlü hissetmeye başladığınızı fark edeceksiniz.


Blog sayfamız üzerinden uyku dünyasına dair diğer içeriklerimize de göz atabileceğinizi eklemiş olalım. Tabii herkesin kendine özgü bir uyku saati de olabilir, bunu da söylemeden geçmeyelim. Hatta konuya dair ayrıntılı bilgi almak için Biyolojik Saat Nedir? Uyku ve Biyolojik Saat İlişkisi başlıklı içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz. Kaliteli ve son derece konforlu uykular dileriz!