{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Nisan Ayına Özel ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
650 Satış Noktamızla Sizi Rahatlıkla Buluşturuyoruz
Lova Yatak Charlotte Yatak

Boyun Düzleşmesi Nedir? Nasıl Geçer?

Boyun düzleşmesi nedir, nasıl geçer, neden olur sorularına yanıt verdiğimiz yazımızda aradığınız her bilgiye ulaşacaksınız!

boyun ağrısı yaşayan ve boynunu tutan beyaz tişörtlü kadın

Masa başı işlerin ve akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ile omurga sağlığımızda ciddi problemler görülmesi kaçınılmaz olmaya başladı. Son zamanlarda omurga ile ilgili çok sık karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri de boyun düzleşmesi. Boyun düzleşmesi nedir merak ediyorsanız bu yazı tam da sizin için hazırlandı.


Kullanıcılarını kusursuz uyku kalitesi ile buluşturan Lova Yatak olarak bu yazımızda sizi boyun düzleşmesi, nedenleri ve tedavisi konusunda bilgilendiriyor olacağız. İçeriğimizi okumaya devam ederek bu konuya dair merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

boyun ağrısı yaşayan ve boynunu tutan sarı kazaklı bir kadın

Boyun düzleşmesi ya da tıbbi adıyla “servikal kifoz”, omurgadaki doğal eğimin kaybolduğu ve boynun anormal derecede düz veya geriye bükülmüş olduğu durumlar için kullanılan bir terimdir. Bu durum çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.


Normal bir boyunda hafif bir eğri vardır. Bununla birlikte daha sonra bahsedeceğimiz çeşitli sebeplerle bu eğriyi kaybetmeniz mümkündür. Boynunuz eğrisini kaybederse, tüm vücudunuzun duruşunu etkileyebilir.


Boyun düzleşmesi nedir daha iyi anlayabilmek için, öncelikle omurganın anatomisine ilişkin birkaç temel bilgi ile başlayalım. Bildiğiniz gibi, omurganın doğal eğriliği, duruş ve dengenin korunması için önemlidir. Omurgadaki kıvrımlardan biri çok büyük veya küçük olur ise dik durmakta zorlanırsınız.

boyun ağrısı yaşayan ve boynunu tutan bilgisayar başında bir adam

Yerçekimi omurganıza baskı yaptığında, kıvrımlar basıncı ileri ve geri iletir. Bu, yerçekiminin omurganızı çok fazla sıkıştırmasını önler. Ek olarak, omurganızın başınızı destekleyici ve kemiklerin normal şeklini koruyacak kadar güçlü olması gerekir.


Ayrıca boyun ve sırt bölgesindeki eklemler, bağlar ve yumuşak dokular da güçlü olmalıdır. Sırttaki kaslar, yerçekiminin başınızı öne doğru çeken etkisine karşı koyabilmelidir. Bu üç bölgeden herhangi birinde hasar meydana gelirse, anatomik bir bozukluk gelişebilir ve başın ağırlığı, omurganın kıvrımlarının tersine dönmesine neden olabilir.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

boyun ağrısı yaşayan ve boynunu tutan bilgisayar başında bir kadın

Boyun düzleşmesinin temel sebebi kemiklerin, bağların ve omur disklerinin aşınması ve yıpranmasıdır. Buna yol açabilecek en yaygın neden, uyanıkken veya uyurkenki duruş bozukluklarıdır. Yanlış yastık seçimi, hareketsiz kalmak, çok uzun bir süre boyunca bilgisayara ve telefona bakmak veya çeşitli mesleki koşullar boyun düzleşmesine sebep olabilir.

Doğru yastık seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için İdeal Yastık Seçimi Nasıl Yapılır?  adlı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Boyun düzleşmesinde karşılaşılan bir diğer yaygın sebep ise yaşlılıktır. Yaşlandıkça omurgadaki diskler incelir ve çöker. Omurgadaki bu değişiklik, boynun doğal eğriliğini bozar ve başın ağırlığından dolayı bir dengesizliğe neden olabilir.

boyun ağrısı yaşayan ve boynunu tutan sandalyede oturan gözlüklü bir kadın

Boyun düzleşmesi omurgadaki basıncı azaltmak için yapılan bir ameliyatın istenmeyen bir sonucu da olabilir. Ayrıca trafik kazası, düşme veya spor yaralanması dahil olmak üzere farklı travmalar da boyun düzleşmesine neden olabilir. Bağlar kırılır veya yırtılırsa, omurga öne doğru eğilebilir ve omurilik boşluğu daralabilir.


Servikal kifoz doğuştan oluşabilir. Doğuştan gelen bir bozuklukta omurga anormal şekilde büyür. Bu, boyuna ve omurlara doğal olmayan bir eğrilik verir. Boyun düzleşmesinin diğer nedenlerinden bazıları ise şunlardır:


● Tümörler, enfeksiyon ve sistemik hastalıklar

● Boyundaki kanserler için radyasyon tedavisi

● Kemik erimesi

● Omurgada gelişen veya yayılan kanser

● Kas distrofisi

● Genetik hastalıklar

● İskelet hastalıkları

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

boyun ağrısı yaşayan ve boynunu tutan gömlekli bir kadın

Boyun düzleşmesinin belirtileri ve şiddeti değişkendir. Semptomlar, omurganızın şeklindeki küçük değişikliklerden ciddi hasarlara, nörolojik sorunlara ve kronik ağrıya kadar uzanır. 


● Temel belirti boyun hareketlerinin sınırlanmasıdır, bu da boynu tamamen çevirmeyi veya yukarı bakmayı zorlaştırır. 

● Boyun düzleşmesi olan kişiler hareket etmede, yutkunmada ve nefes almada zorluk çekebilir.

● Sırt ağrıları, baş ağrısı, boyun ve uzuvlarda ağrı görülür. Ağrılara bağlı olarak uyku sırasında huzursuzluk ve rahat hissedememe durumuna da sık rastlanır. 

● Boyunda ve sırtta sertlikler oluşabilir. 

● Omurga şekli bozulur, kas güçsüzlüğü ve uyuşmalar yaşanır.

● Düzleşme şiddetli ise omurilikte basınç oluşabilir ve bu kollarda veya bacaklarda zayıflığa, kavrama kuvvetinin kaybolmasına veya yürüme zorluğuna neden olabilir. 

● Bağırsak ve mesane kontrolü kaybedilebilir. 

● Tedavi edilmeyen aşırı şiddetli vakalarda boyundan aşağı felç meydana gelebilir.

● Vücut düzgün çalışma yeteneğinin bir kısmını kaybedebilir. 


Bu belirtilerle karşılaştığınızda, kendinize teşhis koymadan önce profesyonel bir muayeneden geçmeyi ihmal etmeyin. Doktorunuzun belirtilerin kesin nedenini belirlemek için kullanacağı en yaygın testler röntgen ve MR olacaktır.


Omurga yapınıza en uygun yatak ve yastık  çeşitlerinin hangileri olduğunu öğrenmek için Lova Yatak’ın Rahat Uyku Testi ’ni çözebilir ve sizin için en uygun ürünleri görebilirsiniz!

Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer?

Lova Yatak Visco Anatomy Yastık

Boyun düzleşmesinin nedeni ve ciddiyeti belirlendikten sonra uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri mevcuttur.

İlk olarak doktorunuz kısa bir süre boyunluk, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi programı ile ağrı ve şekil bozukluğunu kontrol etmeyi düşünebilir. Ayrıca size mutlaka boyun düzleşmesi için yastık ve yatak önerebilir.

Doğru yastık seçimi, uyku sırasında boynu desteklenmiş bir pozisyonda tutmak için çok önemlidir. Doğru yastık desteği olmadan boyundaki yapılar zarara uğrar ve bu da mevcut durumun kötüleşmesine ve uyandığınızda boyun ağrısına veya sertliğine yol açabilir.

Visco yastıklar ve visco yataklar semptomları hafifletmede en çok tercih edilen ürünlerdir. Lova’da bulabileceğiniz American Master Yatak ve Soft Touch Comfort Yatak da, boyun sağlığınıza destek olacak visco sünger ger katmanı içerir.

Lova Yatak yatak yakından görünümü

Sanılanın aksine masaj terapisi boyun düzleşmesini iyileştirmez. Yine de boyun ağrısında kısa süreli bir rahatlama sağlayabilir. Öte yandan fizyoterapistler, duruşunuzu düzeltmek, kaslarınızı güçlendirmek ve omurganızın eğriliğinin bir kısmını eski haline getirmek için boyun düzleşmesi egzersizleri önerebilir. Sıklıkla reçete edilen bir egzersiz çene egzersizidir.


Ayrıca bir fizyoterapist veya doktor boynunuzu çekme yöntemi ile de tedavi edebilir. Boynu kaldırmak için bir atel, askı veya başka bir cihaz kullanılır, böylece omurgadaki kemikler arasında daha fazla boşluk oluşturulur ve sinirlerdeki baskı azaltılabilir.

boyun çekiş aparatıyla tedavi uygulayan doktor

Boyun düzleşmesi nedir ve nasıl geçer sorularını cevapladığımız içeriğimizin sonuna geldik. Lova Yatak olarak sağlığınızı önemsiyor ve gerekli önlemleri almanızı tavsiye ediyoruz. Unutmayın ki boyun düzleşmesi tedavi edilmezse hareket, duruş, görme ve omurga sağlığı ile ilgili daha ciddi sorunlara neden olacaktır.

Omurga sağlığınızı destekleyecek nitelikte bir yatak ve yastık seçimi yapmanıza yardımcı olması için Lova’nın fizyoterapist desteğine başvurabilirsiniz. Uyku uzmanı Lova’nın bu hizmetini deneyimlemek için fizyoterapist desteği bulunan Lova mağazaları ziyaret edebilirsiniz.

Son olarak Lova Blog’u ziyaret ederek sağlığınız ile ilgili merak ettiğiniz birçok konu hakkında bilgi edinebilirsiniz!