Kış aylarında uykuya dalmayı zorlaştıran etkenlerden biri, oda sıcaklığının epey düşük olmasıdır. Özellikle yatak odasının düşük derecede olması, uykuya geç dalma ile beraber çeşitli hastalıklara da kapı açabilir. Bu durumda ideal sıcaklık değerinin en az 18 olması gerektiğini tekrar hatırlatalım.
Odanın 18 santigrat derecede olması, melatonin salgılanmasını da destekler. Uyku uzmanlarının önerdiği üzere uyku sorunu yaşayanların melatonin seviyelerini artırmaları gerekir. Odanın ideal sıcaklıkta olması, melatonin salgılanmasını ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Özellikle ayakların ve ellerin üşümesinden kaynaklı uykuya dalamama sorunu için muhakkak odayı ısıtmak gerekir. Peki kış aylarında soğuk bir odadan korunmak için neler yapılabilir? İşte dikkat etmeniz gerekenler:
-- Binanın ısı yalıtımını yaptırmak
-- Yatağın kapı ve pencerelerinin yanında olmaması
-- Kombi veya ısıtma tesisatının düzenli olarak bakımdan geçmesi
İdeal oda sıcaklığı için muhakkak ısı yalıtımının doğru şekilde yapılması lazımdır. Ayrıca maliyete göre ek ısıtma seçeneklerinin de kullanılması gerekebilir. Hangi odada yattığınıza bağlı olarak odanın en az 18 derecede olmasına dikkat edebilirsiniz.
Yaz aylarında da oda sıcaklığının ve nemin fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Oda aşırı sıcaksa ve vücut iç sıcaklığı da fazlaysa uykuya dalmak zorlaşabilir. Bunun nedeni, gece uykusu için vücut içi sıcaklığının oda sıcaklığından daha düşük olması gereksinimidir.
Çocuklar ve yaşlılar için de odanın çok sıcak olması iyi değildir. Gece aşırı ısınan bir oda huzursuzluğa ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Yaz aylarında odayı sık sık havalandırmak ve nem dengesini korumak, rahat bir uyku deneyimine kapı açar. Yazın ideal uyku sıcaklığının ise 16-18 derecede olması yeterlidir.
Bebeklerin uyku ile ilişkisini etkileyen pek çok faktör mevcuttur. Bunlardan biri de odanın sıcaklığıdır. İdeal oda sıcaklığı olan 18 derece, bebek odası için de önerilen bir sıcaklık derecesidir. Bununla beraber bebek odasının ısısını ayarlarken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
-- Bebek odası sık sık havalandırılmalıdır,
-- Bebek odasının sıcaklığını sürekli ölçmek için dijital bir termometre gereklidir,
-- Yazın odanın 16-20 derece, kışın ise 20-22 derecede olması gerekir,
-- Yenidoğan bebek odasının 20-22 derecede olması, ısı kaybının önlenmesi adına önemlidir,
-- Geceleri ideal oda sıcaklığından 1-2 derece sapma olabilir,
-- Odanın sıcaklığını dengelemek adına bebek uyku ürünlerinin yumuşak ve sıcak tutan kumaşta olması gerekir,
Bebek üşümesini önlemek adına Nano teknolojiye sahip mikrofiber bebek yorganı ve bebek yastığı alınabilir.
Hem kış hem de yaz aylarında oda sıcaklığını ölçmek için kolay bir yöntem vardır. Analog veya dijital termometre aracılığıyla kolaylıkla oda sıcaklığını ölçebilirsiniz. Bunun dışında bazı akıllı telefonlarda bulunan sıcaklık ölçme sensörü sayesinde de ortam sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
İdeal oda sıcaklığı yanı sıra uyku için uygun ortamın tüm detaylarını paylaştığımız "İdeal Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?" içeriğimize göz atabilir, uyku ortamınızı organize edebilirsiniz!
Lova Yatak olarak ideal uyku sıcaklığı kaç olmalı sorusunu cevapladık. Oda sıcaklığını etkileyen faktörlerden biri olarak uyku ürünlerinin de dikkatli seçilmesi gerekir. Dört mevsim kullanılmaya uygun, vücut sıcaklığını dengeleyen Lova Uyku Setleri modellerine göz atabilirsiniz.