{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Rahatlık uzmanımızla görüşme fırsatı
Rahatlık uzmanımızla görüşme fırsatı
Rahatlık uzmanımızla görüşme fırsatı
Nisan Ayına Özel ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
650 Satış Noktamızla Sizi Rahatlıkla Buluşturuyoruz
Rahatsız olmuş başını tutan bir kadın ve yanında bir uyuyan bir erkek

Uyku Apnesine Ne İyi Gelir?

Güne zinde başlamanın ve yeni doğan sabaha keyif dolu bir merhaba demenin olmazsa olmazı elbette iyi bir uykudur. Fakat uyku apnesi gibi bazı uyku bozuklukları gece sık sık uyanmaya bağlı olarak uykudan istenilen verimin alınamamasına neden olabilir. Peki hayatı önemli ölçüde etkileyen bir uyku problemi olan uyku apnesine ne iyi gelir?


Yoğun geçen bir günün ardından hem zihnimizin hem de bedenimizin kendini yenilemesi ancak verimli bir uykuyla mümkün hale geliyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda da iyi uykunun hayatımızı önemli ölçüde etkilediği herkes tarafından bilinen bir gerçek.


Bu doğrultuda yaşanılan uyku bozukluklarının kontrol altına alınmadığı takdirde sağlığımızı tehlikeye atabileceğine dair bir çıkarımda bulunulabilir. Biz de sizleri kusursuz uyku deneyimi ile buluşturan Lova Yatak olarak, içeriğimizde apnesine ne iyi gelir konusunu mercek altına alıyoruz.


Yazımıza göz atarak uyku apnesinin ne olduğunu ve buna sebep olan durumları öğrenebilir, uyku apnesini önlemek için yapabilecekleriniz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan ilk olarak uyku apnesi nedir sorusunu yanıtlayalım.

Uyku Apnesi Nedir?

Yanındaki adamın horlamasından rahatsız olan bir kadın

Uyku apnesi ya da tıptaki adıyla obstrüktif uyku apnesi, uyku halindeyken solunumun sık aralıklarla durması ve yeniden başlaması şeklinde yaşanan bir çeşit solunum rahatsızlığı olarak tanımlanabilir.


Genellikle kendini uyku sırasında yüksek sesle horlama ile gösteren bu rahatsızlığın, orta yaşlı ve kilolu erkeklerde görülme sıklığı daha fazla olsa da bu diğer yaş gruplarında görülmeyeceği anlamına gelmez.


Uyku apnesi görülen bireylerde uyku henüz devam ederken solunum tamamen kesildiğinden uyku bölünebilir. Bu durum ayrıca kandaki oksijen miktarının da azalmasına neden alır. Son olarak hasta soluk alamadığından ya da soluk almakta zorlandığından horlama süreci başlar ya da uyku sonlanır.


İlk bakışta her ne kadar büyük bir problem değilmiş gibi gözükse de uyku apnesi aslında kişinin yaşamını önemli ölçüde etkiler. Bu anlamda uyku apnesinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemi olduğu da unutulmamalıdır.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Bir elini yastığın altına koymuş bir kadın

Uyku apnesi nedir sorusunu yanıtladığımıza göre dilerseniz uyku apnesine neden olan durumlara da göz atalım.


Uyku apnesine neden olabilecek birden çok durumdan söz etmek mümkün. Bunlardan bir kısmı uyku sorununa neden olabilen diğer hastalıklardır.


Ek olarak, tıkayıcı uyku apnesi üst solunum yollarında gerçekleşen bir rahatsızlık olduğundan asıl nedeni yine burada gerçekleşen nefes darlığı, nezle ya da faranjit gibi rahatsızlıklar olabilir. Büyümüş geniz eti problemi de uyku apnesinin nedenleri arasında sayılabilir.


Bunun yanı sıra düzenli ilaç ya da madde kullanımı da zaman içerisinde uyku apnesine neden olabilir.


Ayrıca yazımızda daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi uyku apnesinin aşırı kilolu bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Bu doğrultuda uyku apnesine neden olan temel durumlardan bir tanesinin aşırı kilo problemi olduğu çıkarımı da yapılabilir.

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yatağa sırtüstü yatmış bir kadın

Uyku apnesi görülen bireyler geceleri sık sık uyandıkları için kendilerini genellikle gün boyu yorgun hisseder ve gündüz uykusuna yatmaya eğilimlilerdir. Bu da zaten bozuk olan uyku düzenlerinin daha da bozulmasına neden olur.


Bunun yanı sıra uyku apnesi hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle mutlaka en kısa zamanda kontrol altına alınması gerekir. Uyku apnesine dair kesin tanı ise vücuda yerleştirilen elektronlar aracılığıyla hastanın uyku süreçlerinin incelenmesi sonrasında konulabilir. Peki uyku apnesine ne iyi gelir?


Kilo Problemini Kontrol Altına Almak

Yoga pozisyonunda bir kadın

Eğer kilo probleminiz varsa ilerleyen süreçte uyku apnesi gibi büyük bir sorunla karşı kalmamak adına kilo probleminizi kontrol altına almak uyku apnesi konusunda alınabilecek en önemli önlemler arasında yer alıyor. Buna ek olarak uyku apnesi tanısı konmuş kilolu bireylerin de bir an önce kilo vermeleri bu durumdan kurtularak güne çok daha dinç başlamalarına yardımcı olabilir.


Tıbbi Tedavi Yöntemlerinden Faydalanmak

Parmağa takılan oksimetre

Uyku apnesine ne iyi gelir sorusunu tıbbi tedavi yöntemleri ile şeklinde de yanıtlamak mümkün. Dünyada uyku apnesi görülen hastalarda kullanılan en etkili uyku apnesi tedavisi ise Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç yani CRAP.


Tedavi sırasında hasta uyurken CRAP adı denilen maskeyi takar ve başucuna da bir uyku apnesi cihazı yerleştirilir. Bu cihaz hassas bir basınç oluşturur ve takılan maske sanki hava yastığı varmış gibi hava yollarının sürekli olarak açık kalmasına yardımcı olur.


Bu sayede gece boyu görülen gürültülü horlamalar ile birlikte uyku apnesi de ortadan kalkar. Tedavinin etkili olabilmesi için birçok farklı modeli bulunan uyku maskeleri arasından en uygununu tercih etmek tedavinin başarılı olmasının ilk adımı sayılabilir.


Uyku Pozisyonunu Değiştirmek

Yatağa yan yatmış bir kadın

Uyku apnesinde görülen horlamalar yanlış uyku pozisyonundan da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle sağ ya da sol tarafa dönerek uyumak akciğerlere daha fazla hava gitmesini sağlar. Bu da horlamaya engel olur. Bu durumun yanı sıra sırt üstü ya da yüzüstü uyku da akcigerlere giden hava miktarı azalacağından horlamalar görülebilir. Bunu önlemek için de uyku pozisyonunda değişiklik yapılabileceği gibi sırt kısmına konulan büyük bir yastıkla gövde daha yüksek bir pozisyona getirilebilir. Bu sayede vücudun pozisyonu değişeceği için horlamalar azalabilir.


Uyku pozisyonları ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve uyurken vücudunuzun aldığı şeklin uyku performansınıza olan etkilerini öğrenmek için Uyku Pozisyonları ve Yatak Seçimi başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.


Yastık Kullanmak

Yatağın üzerinde bulunan iki yastık ve yorgan

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi uyku apnesinin ana sebeplerinden biri solunum yetersizliği nedeniyle görülen akciğerlere daha az miktarda giden havadır. Bu bilgi ışığında alınabilecek en temel önlemlerden bir tanesi de vücudunuzu daha yüksek bir konuma getirmenize yardımcı olacak yastıklardır. Eğer yastık kullanmaya alışkın biri değilseniz vücudunuzu buna yavaş yavaş alıştırmak daha doğru olur. Bunun için de yastıklarınızı kademeli olarak yükseltmeyi deneyebilirsiniz.


Ek olarak rahat bir şekilde nefes alabilmek için göğsünüzün her daim vücudunuzdan biraz daha yüksekte kalmasına özen göstermeniz önemli. Bu anlamda yastık kullanımının yanı sıra vücudunuzun şeklini alan visco yatakları tercih edebilirsiniz.


Yastık seçiminize yardımcı olması için İdeal Yastık Seçimi Nasıl Yapılır başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Cerrahi Tedaviler

Röntgen sonucuna bakan bir doktor

Uyku apnesinin tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler tercih edilmese de, hastanın yüzünde ve çenesinde nefes almasını zorlaştıran bir bozukluk ile karşı karşıya kalındığında cerrahi tedaviye başvurulabilmektedir.


Artık uyku apnesine ne iyi gelir konusu hakkında daha detaylı bilgi sahibisiniz. Yazımızın genelinde de belirtmiş olduğumuz gibi uyku apnesi, yaşam kalitesini gerçek anlamda etkileyen rahatsızlıklardan biri olarak sayılabilir; bu nedenle mutlaka kontrol altına alınması gerekir.

Çalışma masasında uyuklayan bir kadın

Eğer uzun süredir devam eden uyku problemleriniz varsa bir an önce alanında uzman bir hekime danışabillirsiniz. Uykunuz ile ilgili yaşadığınız problemin nedeni uyku apnesi ise de söz etmiş olduğumuz yöntemleri uygulayarak bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.


Tüm bunlara ek olarak uyku apnesi probleminizi geçirmesine yardımcı olacak bir yatak ya da yastık arayışındaysanız da bu doğrultuda isterseniz sanal turla web sitemiz üzerinden isterseniz de mağazalarımızı ziyaret ederek Lova Yatak’ın yastık ve yatak ürünlerini inceleyebilirsiniz.