Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Narkolepsi, ani uyku ataklarının gerçekleşmesine sebep olan bir uyku bozukluğudur. Aniden uyuma hastalığı olarak da bilinir. Kişi, bu hastalıkla mücadele ederken günlük aktivitelerini gerçekleştirirken aniden uykuya dalmak durumunda kalabilir. Narkolepsinin tam nedeni bilinmemektedir. Beyindeki uyku düzenini düzenleyen kimyasalların dengesinde gerçekleşen bir bozulma ile ilişkili olduğu düşünülür.
İsterseniz konuya dair ayrıntılı bilgi almak için Narkolepsi Nedir? Narkolepsi Belirtileri Nelerdir? başlıklı içeriğimize de bir göz atabilirsiniz.
Obstrüktif uyku apnesi, uyku esnasında tekrarlayan bir durumdur ve solunumun durmasına sebep olur. Solunum yolunun tıkanması ya da daralmasıyla oksijen seviyesinde düşüş görülür. Bu da kişinin uyanmasına zemin hazırlar. Uyku kalitesi bozulacağı için birey gün içinde aniden uyuyabilir.
Aniden uyku gelmesinin nedenlerinden biri de kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesidir. Kan şekeri seviyesinde meydana gelen düzensizlikler, aniden uyku gelmesine neden olabilir. En çok da diyabet hastalarında kan şekerinin yükselmesi de düşmesi de uyku düzenini olumsuz anlamda etkiler.
Anemi, bireyin vücudunda yeteri kadar sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmaması halidir. Anemisi olan bireylerin oksijen taşıma kapasitesi düşük olur. Bu da uyku halindeyken dinlenmelerini engeller tam aksine uyku onlar için yorucu bir deneyim olacaktır.
Bacaklarda karıncalanma ve kıpırdama hissine neden olan bu sendrom; uykuya dalma süresini etkiler. Bu da yine gün içinde uykusuzluğa zemin hazırlayacaktır.
Bir kişinin uyku rutininin olmaması, tüm hayat düzenini bozacaktır. Örneğin; sürekli olarak değişen uyku saatler, ya da uyku yeterliliğine dikkat etmemek aniden uyku bastırması sebeplerinden biridir.
Ayrıca isterseniz Çok Uyumanın Nedenleri ve Zararları Nelerdir? başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Vücutta yer alan elektrolitler, sinir iletimi ve hücre fonksiyonlarının gerçekleştirilebilmesi adına oldukça önemlidir. Bu dengesizlikler, uyku düzenini doğrudan etkiler. En çok da potasyum ve sodyum seviyelerinde meydana gelen düzensizlikler uykuya dalmayı zorlaştırır.
Insomnia bir uyku bozukluğudur ve uyku düzenini doğrudan etkiler. Kişi bu rahatsızlığı yaşarken uykuya dalmakta zorlanır. Uyandıktan sonra tekrar uzun süre uyuyamaz. Bu süreçte uzun saatler uyunmadığı için ani uyku bastırmaları yaşanabilir.
Geceleri çalışan birinin biyolojik uyku ritmi direkt olarak etkilenir. Beden, gece uyumaya daha uygundur. Bu yüzden gece saatlerinde çalışmak gündüz ani uyku bastırması durumunu meydana getirir.
Yüksek sesli yerler ve sürekli gürültülü olan ortamlar uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler. Gürültü nedeniyle uyku sırasında uyanmalar artacaktır. Gün içinde halsizlik ve ani uyku bastırması baş gösterecektir.