{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Nisan Ayına Özel ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
650 Satış Noktamızla Sizi Rahatlıkla Buluşturuyoruz
Saatin üzerinde bir başlık

Geceleri Mışıl Mışıl Uyumak İçin Ne Yapılır?

Uyumak için ne yapılır sorusu, özellikle de çeşitli uyku sorunları ile boğuşan kişilerin yanıt aradıkları konuların başında geliyor. Hayatın yoğun akışında yaşanan kaygılar, düzensiz uyku alışkanlıkları, beslenme eksiklikleri ya da daha farklı psikolojik ve fizyolojik problemlerin uykuyu engelleyen temel faktörlerden bazıları olduğu söylenebilir.



Genç ya da yaşlı fark etmeksizin hemen herkesin hayatı boyunca veya hayatının çeşitli dönemlerinde düzenli ve kaliteli uyku uyumak ile ilgili sorun yaşayabileceğini göz önünde bulundurursak, uyumak için ne yapılır sorusunu ayrıntılı olarak ele almak hiç şüphesiz epey faydalı olacaktır.



Bu doğrultuda bizler de geceleri başınızı yastığa koyar koymaz uykuya dalmanızı ve keyifli düşler görmenizi sağlayacak önerilerimizi sıralıyoruz.



Eğer geceleri uyurken olduğu kadar sabahları uyanmaya çalışırken de zorluk yaşıyorsanız, En Etkili Uyku Açma Yöntemleri  başlıklı yazımızı inceleyerek bu soruna bir çözüm bulabilirsiniz.

Yan uyku pozisyonunda yatmış bir kadın

Kimileri için ışıklar söndüğünde pembe düşlerle dolu bir gecenin kapıları aralanırken bazıları için de hemen başını yastığa koyduğu an uykuya dalmak epey zordur. Eğer sizler de uykunuz olduğu halde uyumakta güçlük çekiyorsanız ve bu durum hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa endişelenmenize hiç gerek yok.


Çünkü yazımızda sizlerle paylaşacağımız basit ama oldukça etkili birkaç yöntem ile uyumak için savaş vermeyi bırakabilir, geceleri kolayca uykuya dalabilirsiniz.

1. Odanızın Isısını Ayarlayın

Telefondan kalori hesabına bakan bir kadın

Yatak odanızın çok sıcak ya da soğuk olması, uykuya dalmanız noktasında önemli bir sorun teşkil edebilir. Bu nedenle uyuyacağınız ortamı uyku için en uygun sıcaklığa ayarladığınız takdirde dilediğiniz gibi bir mışıl mışıl uyuduğunuzu göreceksiniz.



Öte yandan kendinizi uykuya hazırlamak adına uyumadan önce kısa bir duş alabilir, böylece bedeninizin gevşeyerek rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

2. 4-7-8 Nefes Tekniği

Yataktan mutsuz kalkan bir adam

Alternatif tıbbın önde gelen savunucularından biri olan Dr. Andrew Weil tarafından keşfedilen 4-7-8 nefes tekniği, sadece bir dakika içerisinde uykuya dalmanıza yardımcı olan mükemmel bir solunum tekniğidir.



Temeli yogada kullanılan nefes tekniklerine dayanan 4-7-8, gerginliği azaltma ve sinir sistemini rahatlama noktasında oldukça etkilidir. Bu nedenle uyumak için ne yapılır sorusuna cevap bulabilmek adına sizler de bu yöntemi deneyebilir, olumlu sonuçlarını görebilirsiniz.

3. Yoga ve Meditasyon Yapın

Arkası dönük yoga yapan bir kadın

Geceleri rahat bir şekilde uyumanıza engel olan pek çok neden olabilir. Özellikle de kendinizi stres altında hissettiğiniz anlarda hiç şüphesiz uyumak çok daha güç olacaktır.

Oldukça eski bir gelenek olan yoga ve meditasyon pratikleri ise hem zihninizi hem de bedeninizi sakinleştirecek mükemmel birer rahatlama aracı olarak ön plana çıkmaktadır. Uyku kalitesini önemli ölçüde etkilediği bilinen yoga ve meditasyon, çeşitli nefes teknikleri aracılığı ile gevşemenize yardımcı olacaktır.

Bu nedenle uykuya dalmakta zorlandığınız dönemlerde yoga ya da meditasyon yaparak hem kolayca uyuyabilir hem de yeni güne çok daha enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz.

4. Elektronik Eşyalardan Uzak Durun

Telefonundan bir uygulamaya bakan biri

Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin uykuya daha kolay dalmanıza yardımcı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu cihazlar her ne kadar konforlu bir yaşamın kapılarını aralıyor olsalar da geceleri uykuya dalma sürenizi olumsuz yönde etkilerler.



Öte yandan bu cihazların belirli bir saatten sonra etkin olarak kullanımı ve beyni uyarması, uyku kalitesini de etkileyerek ertesi gün daha düşük bir enerji ile uyanmanıza neden olacaktır.

5. Geç Saatlerde Yemek Yemeyin

Köfte ve patatesin yer aldığı bir tabağa çatalıyla uzanan biri

Uyumadan hemen önce yemek yemek, hem fiziksel sağlık hem de uyku sağlığı üzerinde etkilidir. Bu nedenle uyumadan önce yemek yememeye özen göstermeli, eğer yemek yemeniz gerekiyorsa da karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklerden ziyade sağlıklı yemekler tüketmeye dikkat etmelisiniz.



Çünkü, karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler hızla uykuya dalmanıza yardımcı olsalar da uyuduğunuz uykunun kalite oranını düşüreceklerdir.

6. Meditasyon Müzikleri Dinleyin

Ahşap bir sehpa üzerinde müzik çalar

Geceleri hızla uyumak için gerçekleştirebileceğiniz belki de en keyifli aktivitelerden bir tanesi de meditasyon müzikleri dinlemek... Kronik uyku bozukluklarının giderilmesinde dahi tercih edilen müzik, uyku kalitesini de önemli ölçüde etkilemektedir. Bu doğrultuda eğer mümkünse uyumadan önce sakin ve dinlendirici müzikler dinleyerek kendinizi uykuya hazırlayabilirsiniz.


7. Odadaki Işıkları Söndürün

Yatağında yatan bir çocuk ve yakınında saksılar

Uyku için kritik öneme sahip olan melatonin hormonu, yalnızca ışığın olmadığı karanlık ortamlarda salgılanmaktadır. Eğer uyumaya çalıştığınız ortamda yapay ışık kaynakları var ise bu durum yalnızca uykunuzun gelmesini engellemekle kalmaz; vücudunuzun biyolojik saatinin de bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle geceleri uykuya dalmadan önce odanızdaki ışık kaynaklarını azaltmanızı tavsiye ederiz.



Biyolojik saate dair bilmeniz gerekenleri, bu konuya ışık tuttuğumuz Biyolojik Saat Nedir? Uyku ve Biyolojik Saat İlişkisi başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

8. İdeal Uyku Pozisyonunu Bulun

Yüzüstü yatmış bir kadın

Uyku pozisyonları, uyku kalitenizi etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte hemen herkes için ideal uyku pozisyonu farklılık gösterebilmektedir. Kimileri sırt üstü yattığında çok daha iyi uyuduğunu düşünürken kimileri için de yüz üstü ya da yana doğru uyumak ideal olabilir.

Eğer geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsanız bu durum uyku pozisyonunuzun yanlış olduğuna dair bir işaret olabilir. Bu durumda uyuma şeklinizi gözden geçirmeli daha farklı pozisyonlarda uyumayı denemelisiniz.

9. Kitap Okuyun

Yatağında kitap okuyan bir kadın

Geceleri uyumak için ne yapılır sorusuna yanıt olabilecek bir başka yöntem de hiç şüphesiz okuma yapmak olacaktır. Uyumadan önce, ilgi duyduğunuz konularla ilgili kitap ve dergileri okuyarak hem dinlenebilir hem uykunuzun gelmesini sağlayabilir hem de yeni şeyler öğrenebilirsiniz.



Elbette bu noktada, kaynak seçimi yaparken bir e-kitap yerine geleneksel kitapları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü e-kitaplar her ne kadar pratik bir okuma deneyimi sunsalar da ekranlarından yaydıkları mavi ışık hem gözünüzü yoracak hem de vücudunuzun salgıladığı melatonin miktarının azalmasına neden olacaktır. Buna ek olarak eğer kitap okumayı tercih etmezseniz sesli kitap dinleyerek de uykuya dalabilirsiniz.

10. Doğru Uyku Ürünlerini Tercih Edin

Boş bir yatak, teleskop ve ahşap sehpa

Hem hızlıca uykuya dalmak hem de gece boyu deliksiz uyumak için ne yapılır sorusuna verilebilecek en önemli yanıtlardan bir tanesi de hiç şüphesiz doğru uyku ürününü tercih etmek olmalıdır.

Yatağınızın rahat ve vücut yapınıza uygun olması, sizlere kaliteli bir uyku deneyimi sunarken fiziksel sağlığınızı da korumaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle yatak seçimi yaparken bazı ayrıntılara dikkat etmeli, bedeniniz için en uygun yatağı tercih etmelisiniz.

Öte yandan yorgan ve yastık seçiminize de aynı özeni göstermeli, hemen uykuya dalmanızı sağlayacak ve uyku kalitenizi etkileyecek alternatiflere yönelmelisiniz.

Bu noktada uyku ürünlerinizi seçerken kullanıcılarına kusursuz uyku konforu sunan Lova Yatak tecrübesine güvenebileceğinizi ve Lova Yatak’ın birbirinden rahat yatak çeşitleri ve yastık seçenekleri arasından sizin için en uygun olanı kolaylıkla bulabileceğinizin de altını çizelim. 

Uyku dünyasına dair hazırlamış olduğumuz diğer içerikler için Lova Blog’u ziyaret etmeyi unutmayın!